Knelpunten vernieuwend onderwijs
We waren ons van te voren volledig bewust van het feit dat we in de praktijk tegen knelpunten van het huidige onderwijssysteem en de wetgeving in Nederland aan zouden lopen. Deze knelpunten hebben wij geïnventariseerd: Knelpunten vernieuwend onderwijs Omniumschool.
Ons is ook duidelijk dat we een NIEUWE richting te zijn, uniek in Nederland, waardoor er geen vergelijkbaar belangstelling is – wat een noodzakelijk iets is voor de vestigingseis bij de gemeenten: Waarom Omnium een unieke positie inneemt.
We zijn dan ook erg blij met dat de gemeente Almere verder kijkt dan de vestigingseisen en positief staat tegenover de start van een Omniumschool in haar gemeente.
We hebben over bovenstaande gecommuniceerd met oa staatssecretaris Onderwijs Sander Dekker en de Directie Primair Onderwijs in Den Haag, Hoofd onderwijsinspectie, VO-raad, PO-raad en de Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hier zijn al eerste contacten uit voortgekomen:
SP Kamerlid op onderwijs Tjitske Siderius zou graag met ons in gesprek gaan over de knelpunten die we ervaren bij het oprichten van onze school. Ook is de SP geïnteresseerd in het onderwijsconcept dat wij voor ogen hebben. We gaan hiervoor samen om tafel.
We gaan binnenkort op uitnodiging ook om tafel met het Ministerie van Onderwijs, over het herzien van de regelgeving ten aanzien van nieuwe scholen. Zeker de vestigingseis zal besproken worden.
Stand van zaken
We bewandelen meerdere wegen voor de opstart van de school
1. Starten onder een schoolbestuur: we hebben nogmaals gesproken met diverse schoolbesturen PO/VO. Onze conclusie is dat een schoolstart per komend schooljaar via een bestaand schoolbestuur helaas niet haalbaar is. Na de zomervakantie willen we hiervoor wel verder om tafel. Schoolbesturen in de regio’s ‘t Gooi en Almere waarmee we nog niet om tafel hebben gezeten maar die mogelijk wel belangstelling hebben voor het Omniumconcept nodigen we graag uit om contact op te nemen.
2. Zelfstandig starten: procedure via de gemeenten in de regio’s ‘t Gooi en Almere voor een start per schooljaar 2016-2017. Op dit gebied is fase 4 gestart – de vaststelling van het Plan van scholen door de gemeenten. Voor de gemeente Almere kunnen we melden dat het plan voor de Omniumschool op 26 mei jongstleden vlekkeloos door het college van burgemeester en wethouders is gegaan. We zijn nu in afwachting van het bericht dat het Plan van scholen op de agenda van de Gemeenteraad van Almere komt. Dit wordt bepaald door de griffie. Voor de gemeenten in ’t Gooi zijn wij nog in afwachting van nader bericht.
Deze 2 opties draaien om de financiering van de school.
3. We hebben voor de optie gebied Oosterwold in Almere met meerdere partijen om tafel gezeten afgelopen maand. Dit waren zeer positieve gesprekken, waarin men duidelijk belangstelling voor de Omniumschool en Kernonderwijs liet blijken. Er staan voor de komende weken weer ontmoetingen ingepland, oa met de gebiedsregisseur van Oosterwold.
Het bieden van een optimale doorgaande ontwikkeling voor kinderen.
Ons streven is oa het bieden van een optimale doorgaande ontwikkeling voor kinderen van 0-20 jaar, bij ons ‘rode draad’ geheten. Wij zijn niet de enigen die hier het belang van inzien. De PO-Raad, MOgroep en Brancheorganisatie Kinderopvang hebben hiervoor een actieplan gemaakt om de doorgaande ontwikkellijn van kinderen van 0-12 jaar beter laten verlopen: Geef kinderen de ruimte. Op 5 maart jl. is dit plan aangeboden.
De PO-Raad en de MOgroep zijn teleurgesteld over de reactie van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) op hun actieplan.
‘OCW en SZW liggen samenwerking opvang en onderwijs in de weg’
Het nieuws van april leest u hier.
Geef een reactie