Ruimte voor vernieuwend en innovatief onderwijsaanbod
Zoals eerder geschreven liepen de aanvragen tot financiering van de school via de gemeenten op een ‘nee’ uit, zowel bij de gemeente Almere als bij diverse gemeenten in ’t Gooi. De reden daarvoor is helder verwoord door staatsecretaris Sander Dekker:
“Het is in Nederland enorm ingewikkeld om een nieuwe school te beginnen. Zeker wanneer deze school niet behoort tot een traditionele geloofsovertuiging. Hierdoor is er weinig ruimte voor vernieuwend en innovatief onderwijsaanbod. Bij het beoordelen van een nieuw schoolinitiatief kijken wij nu vooral naar geloofsovertuiging en aantallen leerlingen. Een nieuwe school kan alleen van start wanneer hij hoort bij een erkende levensbeschouwelijke richting (katholiek, protestants, antroposofisch, enzovoorts). Met een prognose moeten de initiatiefnemers aantonen dat er vraag is naar een nieuwe school in die richting. Dit systeem van prognoses stamt uit de tijd van de verzuiling, waarin katholieke kinderen naar katholieke scholen gingen en protestantse kinderen naar protestantse scholen. Dat is echter nu geen automatisme meer, waardoor de prognoses niet altijd meer stroken met de daadwerkelijke belangstelling. En een school oprichten op grond van een pedagogisch concept kan nu niet of nauwelijks. Daardoor zit het onderwijsstelsel ‘op slot’.
Ondanks deze woorden hebben we in de afgelopen maanden een 2de keer de weg richting de gemeente Almere bewandeld. Eindconclusie: het systeem zit inderdaad volledig op slot.
Op 2 juli jl. heeft Staatssecretaris Dekker de brief ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen: naar een moderne interpretatie van artikel 23’ aan de Tweede Kamer aangeboden, waarin hij bovenstaande als aanleiding benoemt om het anders te gaan doen, scholen meer ruimte te geven. Als onderdeel van dit plan hebben wij als vernieuwingsinitiatief onlangs deelgenomen aan een werkconferentie van het ministerie, om onze knelpunten te bespreken.
We zijn erg blij met de plannen van de staatsecretaris om nieuwe scholen meer ruimte te geven. Via een door het ministerie van OCW georganiseerde werkconferenties ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ hebben we opnieuw aangegeven dat ook dit nieuwe plan knelpunten geeft voor vernieuwende initiatieven. We hebben dit uiteraard schriftelijk kenbaar gemaakt, in de hoop dat deze knelpunten weggehaald zullen worden. Eveneens hebben wij gesproken met diverse vertegenwoordigers van meerdere politieke partijen. De verwachting is dat de nieuwe wetgeving op zijn vroegst half 2018 in werking zal treden, een termijn waar wij niet op willen wachten.
Staatssecretaris Sander Dekker
Op de conferentie Toptalenten van het ministerie van OCW, over ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’, zijn we uitgenodigd om met de staatsecretaris persoonlijk in gesprek te gaan.
In dit gesprek hebben we oa gevraagd om een experiment rond financiering, niet alleen voor ons, maar voor alle scholen die in het huidige systeem niet kunnen starten. Helaas ziet de staatsecretaris hier geen ruimte voor, ivm mogelijke risico’s rond de nieuwe wetgeving. Lees hier meer over het verzoek om een pilot.
B3 school
Het enige alternatief om tóch zelfstandig te kunnen starten is een zogenoemde B3 start:
B3 scholen zijn niet-overheidsbekostigingsvrije scholen. Anders gezegd: B3 is een particulier dagschool voor basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs.
Praktisch gezien verschilt een B3 school op meerdere gebieden van een overheidsbekostigde school. De onderwijsinspectie bezoekt deze scholen en kijkt of er aan een aantal basisvoorwaarden voldaan wordt. B3 betekent echter dat je vrijer bent om het onderwijs inhoudelijk vorm te geven, dus maatwerk kunt leveren voor alle kinderen en beter kunt innoveren – iets wat in het reguliere onderwijs wegens de huidige regelgeving niet altijd mogelijk is. Kinderen op de Omniumschool voldoen aan de leerplichtwet.
Volledige informatie van de onderwijsinspectie over toezicht op B3 scholen is hier te vinden.
Bekostiging
De bekostiging gaat zogezegd niet via de overheid. Normaal gesproken bedraagt de overheidsbijdrage € 6.000 – 10.000 euro per kind per jaar. We gaan daarbij niet uit van de norm van een reguliere school, 1 leerkracht op 25-30 kinderen, wat de kosten zou drukken. Minder kinderen per leerkracht betekent meer aandacht maar helaas dan wel hogere kosten. Daarbij krijgt een B3 school geen apart subsidie voor bijvoorbeeld het gebouw. Dit betekent dat we anders met kosten om moeten gaan en betrokkenheid van de ouders verwachten.
De tarieven van particuliere basisscholen starten minimaal bij € 11.000,- per kind per schooljaar. We zijn ons er serieus van bewust dat dit geen bedrag is dat iedereen zo maar op de bank heeft staan. Omdat wij geloven in de Omniumschool gaan wij deze maand in overleg met een financiële instantie, om te kijken naar alternatieven. U wordt hier op een later moment verder over geïnformeerd. Ons einddoel is om de school voor iedereen betaalbaar te maken!
Bestaand schoolbestuur
Ondertussen zijn we natuurlijk bezig met het vinden van een schoolbestuur dat aan de slag wil met ons onderwijsconcept. Hiervoor heeft onlangs weer een gesprek plaatsgevonden. Waarom is dit voor ons zo belangrijk? Indien wij aan kunnen sluiten bij een bestaand bestuur is de kwestie rond de financiering opgelost.
Locatie
We zijn nog steeds gericht op zoek naar een locatie van ongeveer 400-600 m2, met afdoende buitenruimte op het terrein of daar dichtbij.
Belangstelling of ideeën?
Heeft u belangstelling voor ons vernieuwende onderwijs en onze school? Heeft u ideeën die ons verder kunnen helpen? Wij horen graag van u want de Omniumschool is voor en door ouders!
U kunt het nieuws van Omnium ook volgen via Facebook, Twitter of de Follow Omniumschool opties rechts op deze pagina. Abonneren op de Nieuwsbrief kan hier.
Namens het bestuur,
Dorien Kok
Geef een reactie