Nieuws januari 2015

30 januari

Fase 2 is afgerond: bij gemeenten verzoek tot opname in het Plan van scholen ingediend. Dat moest voor 1 februari. Nu afwachten wat ze gaan beslissen.

Nieuwe scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs kunnen in aanmerking komen voor financiering door het Rijk. Deze financiering heet de lumpsum.  De lumpsum is 1 budget voor personele en materiële kosten.

Om een lumpsum van het Rijk te krijgen, moet een school op het Plan van scholen staan. Om op het Plan van scholen terecht te komen, moet een schoolbestuur aantonen dat voldoende leerlingen de school zullen bezoeken. In iedere gemeente gelden stichtingsnormen en opheffingsnormen voor basisscholen.

Het verzoek om te worden opgenomen op het Plan van scholen wordt ingediend bij de gemeenteraad  van de gemeente waar het schoolbestuur de school wil vestigen. De gemeenteraad stelt het Plan vast en stuurt het ter goedkeuring naar de minister.

De bekostiging van een school kan pas beginnen, als de school voorkomt op een Plan van scholen dat betrekking heeft op de gemeente waar men de school wil vestigen, en dat door de minister is goedgekeurd. Als er aanvragen zijn ingediend, dan stelt de gemeenteraad het Plan elk jaar vóór 1 augustus vast. Het Plan bestrijkt drie achtereenvolgende schooljaren die volgen op het jaar van de vaststelling, en vermeldt in elk geval welke scholen bij de aanvang van het eerste schooljaar van de planperiode voor bekostiging in aanmerking komen. Daarnaast wordt gemotiveerd onderbouwd waarom aangevraagde scholen niet op het Plan zijn opgenomen. De bekostiging van een nieuwe school kan alleen starten op 1 augustus (artikel 74, lid 2 WPO).

Bron: rijksoverheid.nl

Fase 3: om tafel met schoolbesturen PO en VO. Kijken of we een samenwerking aangaan of zelfstandig starten. Met 1 PO bestuurder 2e gesprek.

Er kunnen nog steeds intentieverklaringen ingevuld worden. Hoe meer hoe beter! Dus blijf graag het nieuws verspreiden.

19 januari

Op 19 januari hebben we een presentatie gehouden om belangstellende ouders en de beroepsgroepen onderwijs, kinderopvang en zorg kennis te laten maken met de Kernonderwijsvisie en de te stichten Omniumschool.

Bekijk de presentatie via deze link.  Presentatie Omniumschool 20150119

Lees hier het verslag.  Verslag Omniumschool 20150119

16 januari

We zijn op 16 januari om tafel geweest met de Gemeente Almere, om te praten over de mogelijke stichting van een Omniumschool aldaar. Het was een goed gesprek. We zijn uitgenodigd om een aanvraag tot stichting van de school te doen.

15 januari

Goed gesprek gehad met met de directeur-bestuurder van een schoolbestuur in ’t Gooi. Er staan nog afspraken met andere besturen gepland.

6 januari

Informatieavond
De locatie van de informatieavond is bekend. We mogen de aula gebruiken van De Werf. Adres: Ellertsveld 3, 1274 KC Huizen. Lees hier meer over de informatieavond.

Almere
Op uitnodiging van de Gemeente Almere gaan we op 16 januari om tafel om te praten over de mogelijke stichting van een Omniumschool in Almere. Met de Gemeente Huizen heeft er al een goed gesprek plaatsgevonden.

Volg ons via Facebook  of één van onze Twitteraccounts: @Kernonderwijs en @Omniumschool.

De Nieuwsbrief van december is hier te lezen.